THE ARTISANALS – ZIA

Artiest info
Website
facebook
Label: Artisanal Records / Rocksnob
Distr.: Sonic RendezVous

Zanger en multi-instrumentalist Johnny Delaware, gitarist en co-songschrijver Clay Houle, toetsenist Ian Klin en bassist Eric Mixon vormden eind 2016 in Charleston, South Carolina de folkrockformatie ‘The Artisanals’ waarmee ze eerst de EP “Literally, Anywhere” uitbrachten, gevolgd door hun titelloze full-cd en officiële debuutalbum dat in september 2018 werd uitgebracht. Met die plaat verwierven ze meteen een prominente plaats in de muziekscène waarna de verwachtingen hoog werden gespannen met betrekking tot een tweede album van het viertal.

Die nieuwe plaat is er nu gekomen onder de titel “Zia” die ze in Athens, Georgia hebben opgenomen met producer Drew Vandenberg. Het album herbergt negen supermelodieuze nummers die Johnny Delaware en Clay Houle samen hebben gecomponeerd en die volgens ons stuk voor stuk zeer radiowaardig mogen worden geacht. Soms doet hun sound ons denken aan het werk van een band als ‘Lord Huron’ maar ook het geluid van ‘Tom Petty & The Heartbreakers’ is nooit echt veraf.

‘The Artisanals’ grijpen je meteen bij de strot met een zelfklevende song die “Fear to Fail” heet. Falen doen deze vier kerels nergens op dit album want ook de volgende nummers “Heading Somewhere” en “Always Taken Care Of” beklijven vanaf de allereerste noten. Wat een warme en aanstekelijke stem heeft deze Johnny Delaware die ons met zijn snikkende vocalen een paar keer doet denken aan Chris Isaak. Je wordt als vanzelfsprekend meegezogen in zijn wondermooie liedjes waaronder de op de twee video’s te beluisteren eerste single met het Springsteen-schatplichtige “Violet Light” en de ‘U2’-achtige tweede single “Way Up”, een song die in een akoestische uitvoering te horen is op de video maar wel volwaardig georkestreerd op de plaat kan worden teruggevonden.

Het nummer “Plant The Seed” zal als derde single uit “Zia” op de markt worden losgelaten, hoewel wij hiervoor eerder hadden geopteerd voor het heerlijk rockende “Heading Somewhere”. In de beklijvende albumafsluiter “She’s Looking For An Answer” vertelt de band het waargebeurde verhaal over een vrouw die werkte in een pizzazaak en stierf aan een overdosis nadat zanger Johnny Delaware werd gevraagd om haar naar huis te brengen in plaats van naar een ziekenhuis. We zijn weliswaar nog maar eind augustus maar het album “Zia” van ‘The Artisanals’ zou best wel eens heel hoog in ons jaarlijstje van 2021 kunnen gaan belanden.

(valsam)